marți, februarie 2

Sf. Sofronie al Ierusalimului: Să primim împreună cu Simeon Lumina neapusă


În cinstea tainei dumnezeieşti pe care o sărbătorim astăzi, să ne grăbim cu toţii să-L întâlnim pe Hristos. Cu toţii să ne alăturăm entuziaşti procesiunii şi să purtăm câte o lumină.
Lumânările noastre aprinse sunt un semn al splendorii divine a Celui ce vine să alunge umbrele întunecate ale răului şi să iradieze în întregul univers strălucirea luminii Sale veşnice. Luminile noastre arată, de asemeni, cât vor străluci sufletele noastre când vom merge să ne întâlnim cu Hristos.
Maica lui Dumnezeu, Fecioara atotcurată, poartă Lumina adevărată în braţe şi O aduce celor din întuneric. Şi noi să purtăm o lumină ca să vedem şi să reflectăm strălucirea adevărată a Luminii pe care ne grăbim s-O întâlnim.
Lumina a venit şi a strălucit peste o lume învăluită în umbre; Răsăritul cel de sus a venit la noi şi a dat lumină celor ce şedeau în întuneric. Aceasta este, deci, sărbătoarea noastră, şi ne alăturăm procesiunii cu lumânarea aprinsă spre a arăta Lumina care a strălucit peste noi şi slava care va să vină la noi prin El. Deci, să ne grăbim cu toţii să-L întâlnim pe Dumnezeul nostru.
Adevărata Lumină a venit, Lumina care luminează fiecare om care se naşte în această lume. Cu toţii, fraţii mei, să ne luminăm şi să strălucim de această Lumină. Cu toţii să ne împărtăşim de splendoarea ei şi să ne umplem de ea şi nimeni să nu rămână în întuneric. Să strălucim înşine mergând împreună să întâlnim şi să primim, cu bâtrânul Simeon, Lumina a Cărui strălucire este veşnică. Bucurându-ne cu Simeon, să-I cântăm lui Dumnezeu imne de mulţumire, Părintelui Luminilor, Cel ce a trimis Lumina adevărată ca să risipească întunericul şi să-i facă pe toţi părtaşi ai splendorii Lui.
Prin ochii lui Simeon am văzut şi noi mântuirea lui Dumnezeu, pe care a pregătit-o tuturor popoarelor şi care a arătat slava noului Israel, care înşine suntem. Aşa cum Simeon a fost eliberat din legăturile acestei vieţi atunci când L-a văzut pe Hristos, tot astfel şi noi am fost eliberaţi din starea cea veche, de păcătoşenie.
Prin credinţă şi noi Îl îmbrăţişăm pe Hristos, mântuirea lui Dumnezeu Tatăl, venită de la Betleem la noi. Neamuri înainte, am devenit acum poporul lui Dumnezeu. Ochii noştri L-au văzut pe Dumnezeu întrupat; şi pentru că L-am văzut prezent printre noi şi L-am primit în chip spiritual în braţele noastre, ne numim noul Israel. Nicicând să nu uităm de această prezenţă; în fiecare an, să păstrăm o sărbătoare în cinstea ei.

predică la Întâmpinarea Domnului. traducere după traducerea în engleză: radugo. referirile la procesiune sunt legate de faptul că, în această zi, în creştinismul occidental mai ales, exista obiceiul binecuvântării candelelor şi al procesiunii cu candele aprinse.
ilustraţia: miniatură din Evangheliarul de la Mughni, Armenia, sec. XI.