duminică, mai 23

Părintele Iustin Pârvu: twitter duhovnicesc (A-N)


Am cumpărat azi o carte de aforisme ale Părintelui Iustin Pârvu, dispuse în ordine alfabetică. Părintele Iustin a fost închis timp de 12 ani în perioada comunistă, după care, nerăspunzând corespunzător la „reeducare”, a mai făcut încă patru ani de temniță.

Aiudul
Când am intrat în celula Aiudului, în dreptul acelei ferestre se zărea o nuielușă groasă cât degetul, ca o plantă. Când am ieșit, nuielușa devenise copac, ocupând tot geamul, încât nu putea auzi dimineața marșurile soldaților. Pușcăria te silește să înveți asceza, postul, rugăciunea, comuniunea și dragostea cu cel de alături.

Biserica
Pentru mine formează Biserica această mulțime de oameni cărora le împărtășește durerile, care mărturisesc durerile lor de dimineața până seara.

Cartea
Dacă nu era cartea, cărțile, ce s-ar fi ales de noi în închisoare? Ne-ar fi supus cu forța, ne-ar fi dezumanizat. Așa am respirat libertate prin cărți, am văzut lumea de dincolo de gratii prin intermediul cărților. Despre ce am fi vorbit între noi, dacă n-am fi avut cărțile, dacă n-am fi avut amintirea lor, educația și răbdarea pe care ni le-au conferit? Oamenii fără cultură, fără amintiri, fără o cultivare a răbdării nu pot rezista în condiții extreme...

Dragostea
Să vezi cu inima, asta înseamnă dragostea. Să-l vezi pe Dumnezeu cu inima, iată cea mai mare izbândă a creștinului.

Ecumenismul
Șansa celorlalte biserici este să revină la rădăcina originară, care se păstrează în Ortodoxie.

Frica de Dumnezeu
Frica de Dumnezeu? E dragostea de Dumnezeu... Îl iubești cu frică, pentru că ai putea să-L pierzi, că în afara Lui nu mai ai nici o cale pe lumea asta, în lumea viitoare. Omul în afara lui Dumnezeu e ca un rătăcit în deșert, mâncat de deșert. Fără Dumnezeu omul este o armură goală... De când mi-e frică de Dumnezeu, nu-mi mai este frică de nimic.

Geniile
Un neam are rezistența lui la rău, are forța de a deschide viitorul. Geniile îl marchează, luminează interiorul sufletesc al unui neam.

Harul și talentul/talantul
Intelectualul, omul cu har, omul de geniu, sunt creditați de Dumnezeu cu cele mai alese daruri. La un moment dat Dumnezeu te întreabă ce ai făcut cu darurile, dacă le-ai sporit, dacă ai înfrumusețat și viața altora cu ele. Mare responsabilitate au oamenii cu talent, intelectualii, în fața națiilor lor, ei sunt răspunzători de rătăcirile, de căderile acestora.

Indolența
Românul trebuie să iasă din indolența în care se află astăzi. Dacă a reușit ceva comunismul, aceasta este să-l facă nepăsător față de valorile Bisericii și ale neamului său, plictisit de a mai lupta pentru biruința neamului său.

Jertfa
Dumnezeu a binevoit să suferim acest martiriu pentru ca prin jertfa noastră să mai ispășim din păcatele neamului. Închisorile ne-au învățat adevărata rugăciune, care se naște din suferință, jertfă și dăruire de sine.

Libertatea
Libertatea e prețioasă numai după ce o pierzi. Sau cel puțin așa pare să gândească omul nostru. Omul toată viața lui caută să fie liber, dar nu-și dă seama de darul libertății decât atunci când e prea târziu. Libertatea este în trup dar și în inimă. Libertatea este în mișcare dar și în cuget, în inteligență. Omul este liber pe cât de deștept este, pe cât de sincer iubește, pe cât de atașat este de valorile cele înalte ale credinței.

Mândria
Mândria pierde într-o clipă tot ce câștigă omul într-o viață de rugăciune.

Noul Turn Babel
Dumnezeu a lăsat semințiile, neamurile, fiecare cu ale lor. Distrugerea acestora, deliberat, înseamnă ceva mai mult decât un nou Turn Babel... Dumnezeu a lucrat pentru individualizare, pentru identificarea indivizilor și a neamurilor. Satana lucrează pentru distrugerea și uniformizarea societății, când omul nu mai contează, contează numai așa-zisele principii, contează numai statisticile.

- partea a doua (O-Z) sptmn viitoare ;) -